Meest duurzame restaurant van Nederland staat in Den Haag

21 September 2023, 09:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Ethica (Facebook)

Het Haagse restaurant Ethica heeft de Gaia Green Award 2023 gewonnen en mag zich daarmee een jaar lang het meest duurzame restaurant van Nederland noemen.

Het restaurant aan de Dunne Bierkade heeft de prijs vooral te danken aan de bijzondere menukaart. Tachtig procent van de gerechten op het menu is plantaardig. De overige twintig procent bevat eiwitten van diersoorten die 'overtollig' zijn in Nederland; zoals Schiphol-gans, Amerikaanse rivierkreeft en wild zwijn. Veel van de gebruikte groenten, kruiden en fruit komen uit eigen moestuin.

Bijzonder is ook de inzet van zes kippen die door het restaurant worden ingezet om het gft-afval om te zetten in eieren en tuinmest. Daarnaast maken eigenaren Robin Collard en Joske Meijer hun eigen bier, frisdrank, kaas, worst, tempeh en kimchi. Hierdoor kennen ze de herkomst van de grondstoffen en weten ze ook of deze duurzaam geproduceerd zijn.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Etica (Facebook)

Grote stappen

De Gaia Green Awards worden uitgereikt aan horecalocaties die het afgelopen jaar aantoonbaar grote stappen hebben genomen om hun organisatie in de volle breedte te verduurzamen. Horecabedrijven in Nederland en België kunnen zichzelf gratis aanmelden voor deelname.

De prijzen werden dit jaar in Rotterdam voor de achtste keer uitgereikt, in de categorieën strandpaviljoens/restaurants, hotels en MICE-locaties (Meeting, Incentives, Conferences & Exhibitions).